12. Messierjev maraton

25.-26. Marec 2017, Trnovo pri Gorici

 • Messierjev maraton
 • Pravila za tekmovalce v Messierjevem maratonu

Messierjev Maraton

Na nočnem nebu je ogromno objektov ; meglic, galaksij, zvezdnih kopic. Zaradi tega so se astronomi odločili, da jih bodo poimenovali. Nastalo je kar nekaj katalogov, med vsemi je ljubiteljskim astronomom najbolj priljubljen Messierjev katalog.

Vseh 110 messierjevih objektov.

Glavna značilnost Messierjevega kataolga je ta, da ima vsak objekt v svojem imenu črko M in zaporedno določeno zaporedno številko odkritja. M pomeni začetno črko priimka francoskega astronoma Charlesa Messierja, ki je živel je v 18. stoletju. Charles Messier je iskal komete pod zelo temnim nebom. Naredil je katalog, da ne bi teh M objektov zamenjali za komete. Katalog je izšel leta 1771. Večino objektov je odkril sam, nekatere pa njegovi predhodniki ali sodobniki. Tako jih je zbral skupno 103. Kasneje so razni opazovalci temu seznamu dodali še nekaj svetlejših objektov in tako jih je danes v tem katalogu skupno 110 nebesnih teles.

Vsako leto naj bi jih teoretično samo v marcu lahko v eni noči videli vseh 110. V preostalih mesecih so nekateri objekti preblizu Sonca in jih je tako nemogoče opazovati. Messierjev maraton je tekmovanje astronomov v iskanju Messierjevih objektov. Zmaga pripada tistemu, ki jih najde največ.

Letošnji maraton se bo odvijal v noči iz 25. na 26. Marec 2017 ob dvorani KS Trnovo v Trnovem pri Gorici.

Pravila za tekmovalce v Messierjevem maratonu:

Tekmovalci in ostali opazovalci na 6. Messierjevem Maratonu na Trnovem 2011

 1. Cilj tekmovanja je najti čim več Messierjevih objektov v času tekmovanja (od mraka do zore). Zmagovalec Messierjevega maratona je tisti, ki je v krajšem času našel več objektov. Če je našlo več tekmovalcev enako število objektov, se pri razvrstitvi upošteva čas potrditve zadnjega objekta.
 2. Vsak tekmovalec opazuje samostojno. Tekmovalec lahko ima ob sebi še največ enega pomočnika. Ta mu lahko pomaga pri delu, ne spme pa se rokovati s teleskopom.
 3. Na enem teleskopu lahko tekmuje le en tekmovalec.
 4. Uporaba funkcije GO-TO ni dovoljena.
 5. Tekmovalec razen teleskopa lahko uporablja še binokular, vendar mora vse objekte sodniku pokazati skozi isti teleskop.
 6. Tekmujemo s 110 objekti, kar pomeni, da za M 102 štejemo NGC 5866 v Zmaju.
 7. Najdene objekte potrjuje sodnik. Njegova odločitev je končna.
 8. Sodnik oznani začetek in konec tekmovanja ter morebitne vmesne odmore ali prekinitve, če so le te potrebne.
 9. Tekmovalci morajo uporabljati svetila zastrta z rdecim filtrom. Svetila z belo svetlobo niso dovoljena!
 10. Objekt, ki ga tekmovalec prijavlja, naj bo v sredini zornega polja. Ce je v zornem polju več Messierjevih objektov hkrati, je tekmovalec dolžan posamezne objekte identificirati sodniku.
 11. Važno je tekmovati in ne zmagovati
 12. Najbolj važno je sodelovati!